Är stressade hjärnor vårt största klimathot?
Stora förändringar krävs av mänskligheten för att kommande generationer ska kunna leva vidare på vår vackra planet.
Stress har av WHO benämnts ”21st Century Health Epidemic” och samtidigt står vi inför det faktum att vi måste göra större och fler förändringar än någonsin tidigare. Inte bara på global nivå utan även i såväl företag och organisationer som samhälle.
Det här är en ekvation som inte går ihop.
För oavsett om valen handlar om att finna nya hållbara energikällor, skapa hållbara ekomiska resultat eller välja hälsosam middagsmat är den mänskliga hjärnans förmåga att fatta medvetna och långsiktigt hållbara beslut avgörande.
En förmåga som helt saknas vid stress
I den här föreläsningen utvecklar och utmanar vi det komplexa tänkandet genom att växla mellan olika perspektiv. Vi rör oss från individperspektiv, med kunskap och praktiska tips på stressreglering till ett systemiskt förhållningssätt där individens förmågor sätt i relation till klimatmålen.
"Det behövs ett helt nytt sätt att tänka för att lösa de problem vi skapat med det gamla sättet att tänka."
Albert Einstein

Hållbar inre utveckling för hållbar yttre utveckling

Sambandet mellan utvecklingen av människors inre förmågor och måluppfyllelsen av Sustainable Development Goals (SDG) uppmärksammas allt mer både globalt och nationellt. Framstegen går för långsamt. Insikten om att det inte räcker inte med tekniska och politiska lösningar utan att också individer och grupper behöver förändra sina sätt att tänka och agera har lett till att kompletterande ramverk utvecklats. Inner Development Goals (IDG) är ett svenskt open source initiativ som stöds av bl.a. IKEA, Volvo och Google och syftar till att stödja den mänskliga utveckling som behövs för att leva och agera i enlighet med hållbarhetsmålen. Många organisationer implementerar nu ramverket då utvecklingen av inre förmågor som tex komplext tänkande, samskapande, perspektivtagande och lärande mindset även gynnar en flexibel och hållbar organisation.
För en hållbar planet behövs hållbara människor med skarpa hjärnor. Människor som mår bra. Därför behöver människans mående inkluderas i allt hållbarhetsarbete.
Hur kan vi skapa förutsättningar för människor att må bra utifrån vetskapen om vad hjärnan behöver för att på bästa sätt kunna bidra till hållbar utveckling och hållbara resultat?
Är ni redo för Sustainable Human Development?
Ta det första steget och boka föreläsningen - Är stressade hjärnor vårt största klimathot.
Om föreläsaren
Johanna Palmqvist är beteendevetare med fördjupning inom personal & organisation, förändringsledning, stressrelaterad ohälsa, rehabilitering och kommunikation. Hon har en bakgrund som bl.a. HR-manager, chef, företagsledare och ekonom. För 15 år sedan startade hon sitt första företag och de senaste åren har hon arbetat som vVD och förändringskonsult på humantechbolaget Sustain Change där hon fortfarande verkar.
Som deltagare på Johannas föreläsningar är det omöjligt att inte ryckas med av hennes energi, kunskap och stora engagemang för det mänskliga i organisationskontexten. På ett lättsamt sätt knyter hon ihop forskning, empati och konkreta verktyg och blandar det med egna erfarenheter. Hon interagerar med lyssnarna i praktiska övningar och reflektioner med målet att kunskapen ska bli användbar i deltagarnas vardag under lång tid efter att föreläsningen är över.
Johanna är även sångerska och har bland annat studerat på Musikhögskolan i Stockholm. Det händer att hon på ett naturligt sätt väver in musiken i sina föreläsningar för att nå såväl intellekt som känsla.
Utöver att föreläsa på teman som tex. perspektiv, stressade hjärnor, kommunikation och hållbar förändring utvecklar hon chefer och medarbetares inre mänskliga förmågor för att leva och leda hållbart i tider av komplexitet och förändring.
För Johanna är människans välmående och hållbarhet det självklara fundament som arbetsliv och samhälle byggs på.
Skräddarsy er föreläsning eller workshop
Välj mellan olika områden och mixa efter era unika behov:
- Hjärnsmart kommunikation
- Stressade hjärnor och stresshantering
- Självledarskap
- Inner Development Goals – IDG
- Mindfulness – medveten närvaro
- Arbetsmiljö i praktiken
- Bemötande och service
- Dialog och aktivt lyssnande
- Förändringsprocessen
- Beteendeförändring
- Medicinsk Yoga
